Sliding doors – het verschil tussen wel en niet instappen

Sliding doors – het verschil tussen wel en niet instappen

Ooit keek ik de film Slinding doors. Een prachtige film, waarin twee verhaallijnen van de hoofdspeelster te zien zijn. Een van als ze de metro wel haalt en een als de deuren net voor haar neus dicht gaan. Ik heb de film ruim 25 jaar geleden gezien, maar het concept is me altijd bij gebleven. Zo mooi uitgebeeld hoe een beslissing / gebeurtenis de rest van je leven kan beïnvloeden. Het verschil tussen wel en niet, dat eerst zo klein leek, wordt uiteindelijk heel groot. En het scenario dat de hoofdrolspeelster wel in de metro stapt, is aanzienlijk mooier dan het scenario dat ze het net niet haalt. 

Wat zijn de hot spots van jouw leven? 
Als je zo’n film gezien hebt, kun je na afloop al pratend met je vrienden besluiten nooit meer een trein te missen, met de adrenaline van het schouwspel op het witte doek nog in je lijf. Hetzelfde kan gelden voor oud & nieuw momenten met een glas bubbels in je hand. Soms ook tijdens koffie momenten op een begrafenis of na het lezen van een inspirerend boek. Je voelt het vuur in je aangewakkerd. De boodschap komt binnen “ het leven is nu” . En vanaf nu ga je dromen, wensen en doelen vormgeven. Maar de realiteit haalt je in.. en een paar dagen later ga je weer op in de waan van de dag. En voor je het weet, mis je weer een paar treinen. Nu hoef je natuurlijk ook niet met elke trein mee. Maar er zijn vast lijnen die je in ieder geval graag wilt pakken. Hoe herken je die? Als je een reis naar het buitenland hebt geboekt. Weet je vast welke lijnen je moet nemen om de in ieder geval die plekken te hebben gezien die je je had voorgenomen. Maar geldt dat ook voor je eigen leven? Heb jij je eigen hot spots goed voor de bril, dat je kunt zeggen dat het een geslaagde reis was? En belangrijker nog.. hoe zorg je er dan ook voor, dat je ze daadwerkelijk bezoekt? Of hoe pak je de draad weer op als je een paar keer voor dichte deuren hebt gestaan?

Die laatste vragen blijken ook nog niet zo makkelijk. Vaak zijn er nadat het plan geopperd is of je je neus een paar keer hebt gestoten, altijd goede redenen om thuis te blijven. De nieuwe plek die je wilt bezoeken is onbekend, warm, druk, duur, ver weg of het is toch niet zo makkelijk de reis uit te stippelen. Je raakt de weg al kwijt op internet en de moed zakt je voorbaat in de schoenen. Het mooie is, voor dat laatste heb je inmiddels allerlei handige sites die je op weg helpen. Waardoor de kans dat je vertrekt, aanzienlijk groter wordt. Hoe mooi zou het zijn, als je dat ook in je eigen leven zou hebben? Zo’n zetje in de goede richting om je idee, plan, voornemen, droom of doel dat je ooit had of hebt te gaan realiseren? Sommige mensen hebben het geluk dat ze in hun  omgeving een of meerdere van deze mensen om zich heen hebben, waarmee ze dat kunnen. Maar misschien heb jij die niet en op zoek naar een sparringspartner / coach om te onderzoeken wat je ten diepste beweegt? Heb je behoefte aan effectieve psychologische inzichten en zelfkennis, die voor jou het verschil kunnen maken tussen de deuren dicht zien gaan, of op tijd in de trein zitten? Dan heb ik maar 1 woord voor je en dat is
Begin! Want je kunt de trein niet inhalen, maar je kunt wel besluiten (alsnog) te vertrekken. En dat kan met de workshops Begin! die dit voorjaar nog starten.