Schrijven is luisteren

Schrijven is luisteren

Schreef je net geschiedenis, was de inkt op – Loesje

Heb jij dat gevoel, zeker als (project)manager/leidinggevende, ook wel eens? Lees dan vooral deze blog. 

Heel veel mensen geven aan schrijven moeilijk te vinden, terwijl hetgeen wat ze zeggen soms al pure poezie is. Daarom heb ik er mijn vak van gemaakt goed te luisteren naar anderen en dat vast te leggen. Want vaak hebben mensen zelf niet door wat voor mooie dingen ze zeggen door de dag heen. Ook heel veel onzin hoor, maar daar gaat het nu niet over ;-)). Ik heb mezelf als officemanager / projectsecretaresse getraind in het leren luisteren naar anderen. In die rol zit ik namelijk vaak bij vergaderingen en besprekingen. Al pratende worden vaak de mooiste uitspraken gedaan. Echter na afloop van de vergadering zijn de deelnemers hetgeen wat besproken is al snel weer kwijt. Ze gaan meteen door naar een andere afspraak, of hebben al weer een “probleem”  om op te lossen. Ik blijf het liefste na een overleg nog even hangen in de flow. Vaak zijn er gedurende het overleg al woorden in mijn hoofd opgelicht terwijl mensen aan het woord waren. Woorden waarvan ik heb gevoeld en gezien dat ze de kern raakten. Vaak maak ik gedurende de overleggen ook een mindmap om de kern vast te houden. Terwijl ik verder mee typ om de ideeën vast te leggen op papier. Na afloop van het overleg kan ik op die manier meteen een projectplan maken, waar ik dan ook nog mijn eigen gedachten aan toevoeg. Voordeel is dat het een hoop tijd scheelt voor alle projectleden en dat ideeen ook echt de wereld in komen. 

Daarom ben ik ondanks alle techniek ook niet bang, dat mijn baan of functie verdwijnt. Door mijn manier van werken, kan elke professional zich focussen op zijn huidige werkzaamheden, terwijl hij weet dat aan de inhoud van zijn nieuwe project wordt gewerkt.  Daarbij is een band belangrijk. Een band dat mensen erop vertrouwen dat je hun woorden goed begrijpt en kunt ordenen en structuren en verder uit kunt bouwen. Zodat ze weten dat terwijl dat zij verder praten, de geschiedenis en toekomst wordt geschreven.